Voiceover of stemacteur, wat is het verschil?

 voiceover, stemacteur, stemactuer, voice over, mannelijke voice-over, ‘Ben je een voiceover of een stemacteur?’

Als voiceover stellen mensen Rene veel vragen over zijn werk. Als iemand vraagt ​​wat voor soort werk hij doet, zegt hij meestal dat hij een ‘voiceover en stemacteur’ is. Regelmatig is de volgende vraag ‘wat is het verschil tussen een voiceover en een stemacteur?’

Het verschil tussen een voiceover en een stemacteur

De termen worden regelmatig door elkaar gebruikt. Dat is logisch. Feit is dat zowel een voiceover als een stemacteur met hun stem werken. Toch zijn er enkele verschillen.

Tv-programma en bedrijfsfilm met een voiceover

Een voice-over is vooral een stem die iets aankondigt of vertelt. Bijvoorbeeld een voice-over die commentaar geeft op een tv-programma, zonder gezien te worden op tv. Hetzelfde is het geval in een webvideo, bedrijfsfilm, verklarende tekst of animatievideo. Voice-overs zijn ook te horen in radio- en tv-commercials, promo’s en aankondigingen op evenementen. Je hoort ze ook in jingles op de radio, telefoonsystemen zoals voicemail, telefoonmenu en IVR. IVR staat voor Interactive Voice Response.

Een stemacteur is, zoals het woord suggereert, meer een acteur dan een omroeper. Met andere woorden, de stemacteur “speelt” een rol. Bijvoorbeeld in een cartoon of een animatiefilm. Of hij of zij een personage is in een radiospot, al dan niet in dialoog met een andere stemacteur. In veel radiocommercials hoor je eerst een dialoog tussen twee stemacteurs. Dat wordt gevolgd door een voice-over voor de boodschap. Tot slot volgt de zogeheten ‘pay-off’.

Voiceover

Het verschil komt vaak voort uit de achtergrond van de stem. In het geval van René heeft hij, net als vele andere stemmen, een achtergrond als presentator, nieuwslezer en deejay. In deze branche draait het allemaal om het duidelijk communiceren van informatie en het leren spreken en articuleren. Daarom maakt dit ervaren radiomakers vaak zeer geschikt om voice-over werk te doen.

Stemacteur

Rene heeft ook een achtergrond in acteren. Acteurs leren goed gebruik te maken van hun stem. Daarom maakt de combinatie met hun acteerervaring hen vaak zeer geschikt als stemacteur.

Is het gangbaar dat dj’s en acteurs voiceover en stemacteur worden?

Ja en nee. Feit is dat niet alle radiomakers in de wieg zijn gelegd om voice-over te worden. Ook zijn niet alle acteurs succesvol als stemacteur. Veel deejays hebben bijvoorbeeld een typische ‘deejay-toon’. Dat kan prima werken op de radio. Het is echter niet geschikt voor voice-over werk. Verder zijn er radiopresentatoren die niet genoeg articuleren of zelfs woorden inslikken. Dat is geen punt op de radio. Als je als voice-over aan de slag wil wordt het wel een punt. Bovendien hebben sommige acteurs die je in films en televisieseries ziet, niet de vaardigheden die je als stem in een cartoon nodig hebt. Bijvoorbeeld bij lipsync. Dit betekent dat je je lippen tegelijkertijd beweegt met je personage op het scherm. Bovendien kan niet iedereen onder tijdsdruk werken.

Er is echter geen zeer duidelijke lijn te trekken tussen een voice-over en een stemacteur. Sterker nog, veel voice-overs spelen ook in radiocommercials en cartoons en stemacteurs doen vaak ook voiceoverwerk. Concluderend wordt een voice-over vaak een ‘stemacteur’ genoemd en vice versa. Bovenal zijn het stemtalenten.

Veelzijdige voice-over en stemacteur

Als voice-over en stemacteur wordt Rene allround genoemd. Bovendien ontwikkelt hij zich zo breed mogelijk. Het is echter een constante uitdaging om alle disciplines van het beroep zo goed mogelijk te beheersen. Met zijn achtergrond in de radio is het duidelijk dat hij vooral een voice-over is. In de loop der jaren heeft hij vele voice-overs opgenomen voor bedrijfsfilms, tv-shows, online video’s, commercials en E-learning. Bovendien is Rene ook een acteur. En dus is hij ook een stemacteur. Hij treedt regelmatig op in radiocommercials, in promo’s, animaties en tekenfilms.

Neem contact op met Rene voor een gratis offerte

Rene weet hoe hij de juiste toon moet raken, hij levert tijdig en binnen het budget. Bovendien bent u met de tevredenheidsgarantie 100% risicovrij. Neem nu contact op!

Rene Visschers wordt vertegenwoordigd door Flex Media Factory.